19 november is het weer zover. Er wordt weer een bier gebrouwen en deze keer zijn we helemaal in de kerstgedachte……. We gaan namelijk  een kerstbier voor kerst 2018 brouwen.

Het recept zal een categorie D bier worden, kleur 51 EBC en bitterheid 36 IBU.

Volgende week volgt meer van de brouwdag zelf.

He he, het is weer zo ver. 17 september wordt er weer gebrouwen. De bedoeling is om 2 brouwsels te maken. Een Weizen en een Quadrupel. Van de brouwdag zal weer een verslag bijgehouden worden zodat iedereen kan zien/lezen hoe het is gegaan.

Tot zondag 17 september!

 

Update: 09:30 17 september.

Na lekker ontbijt te hebben gehad met het gezin is alles weer tevoorschijn gehaald voor de eerste brouwdag na de zomervakantie :-). Als eerste moest alles weer schoongemaakt worden.

De 2 pannen die je zit heb ik vorige week zaterdag overgenomen van een mede brouwer uit Amsterdam. Beide pannen zijn voorzien van een filter en kranen om af te tappen. Dit zal het proces van het brouwen vergemakkelijken.

 

Update 2, 10:30

Alles is schoongemaakt en de eerste pan staat op het vuur. De Quadrupel wil ik met een 1-staps maisch van 68 graden maken. Zodra het water op temperatuur is zal de mout toegevoegd worden en wordt een uur de temperatuur in de gaten houden….

Update 3, 11:15

Het mout is geschroten en is klaar om in de pan gedaan. Het watertemperatuur is op het moment van storten 68 graden. Totaalgewicht van de stort ruim 14kg….dus een heel dik beslag.

Update 4, 13:00

Het Maischschema van de Quadrupel is klaar. Vanwege het dikke beslag heeft het iets langer geduurd dan verwacht. Het filteren gaat gelukkig vrij vlot. Binnen 20 minuten is alles gefilterd en in pan nummer 2 om aan de kook gebracht te worden. Kookschema zal 60 minuten zijn met Saaz hop 60 minuten en Herbsbrucker hop de laatste 15 minuten.

 

Update 5, 14:00

Alles staat klaar voor de weizen. Nu alleen nog wachten wanneer het water op de ideale temperatuur is.

Quadrupel is bijna aan de kook. 1ste Hopgift zit al in de pan.

Update 6, 15:30

Het blijkt maar weer. Bier brouwen is voornamelijk wachten……Quadrupel is aan zijn laatste 20 minuten bezig, qua koken, en de weizen is in de laatste 20 minuten van zijn maisch-schema. De wachttijd wordt ideaal gebruikt voor het kijken op de diverse webshops voor brouwen 😉 en het hobbybrouwenforum. Je moet toch wat he….

 

Update 7, 16:00

Quadrupel is aan het afkoelen en de weizen wordt gefilterd om daarna in de volgende pan weer aan de kook gebracht te worden. Het eind van een dag brouwen komt in zicht..

Update 8, 17:30

Er  moet ook gegeten worden. En omdat het zondag is…is het lekker pannenkoekendag.

Update 9, 18:15

He he, eindelijk. De weizen is klaar met koken en kan worden gekoeld. Omdat het volume minder is dan in eerste instantie gepland, duurt het koelen maar 15 minuten. Eenmaal klaar wordt dit bier naast het gistvat van de quadrupel gezet. Komende 2 weken kunnen beide rustig gisten.

Update 10, 19:00

Schoonmaken van alle pannen, slangen, filters en andere dingen is klaar. Mijn voeten doen zeer, maar het was weer een leuke dag brouwen. De komende 2 weken is het afwachten wat het resultaat gaat zijn. De begin waarden zijn in ieder geval weer ok. Voor de Quadrupel werd er gemikt op een SG van 1101. Deze is uitgekomen op 1146…..dus kan een hele zware worden. Weizen werd gemikt op een SG van 1055. Deze is uiteindelijk uitgekomen op een begin SG van 1046….dus op zich niet verkeerd. Over 2 weken laat ik wel weten wat de eind SG gaat zijn van beide!

Donderdag 15 juni ben ik langs geweest bij Kampen Destilateurs, Havenkade 19 te Bruinisse. Dit omdat er deze week graan gemout wordt, en graan is natuurlijk één van de basis grondstoffen voor bier. Van de eigenaar begreep ik dat wanneer hij mout dat het meestal zo rond de 200kg aan graan is. Hieronder zijn een aantal foto’s te zien van de moutvloer en wat er allemaal gedaan wordt op de moutvloer.

De moutvloer

Het graan van dichtbij. Hier kan je goed zien hoe de tarwekorrels aan het kiemen zijn.

Door het graan met een schep van de ene kant van de vloer naar de andere kant wordt gedaan wordt het gedraaid zodat het gelijkmatig mout.

Na het draaien van de mout wordt het nog ge-egaliseerdt zodat het mout proces gelijkmatig verloopt.

11 juni was het weer zover. De 2 biertjes die we 21 mei hebben gebrouwen waren klaar om gebotteld te worden. Voor deze 2 bieren hadden we bij brouwmarkt 240 zwarte longneck flessen besteld. Dit zijn mooie flessen, maar het was een uitdaging om te kunnen zien dat de flesjes vol waren. Dit leverde een aantal handdoeken op met een aardige volume aan bier :-). Hoe dan ook, de komende 2 weken staan de flessen na te gisten om op druk te komen.

brouwsel nr 1, een Tripel Karmeliet kloon

Brouwsel nr 2. Een Session IPA

Beide bieren lekker warm om ze zo op druk te krijgen.

Update 17:00 uur

Aan alles komt een einde en zo ook deze brouwdag. De Karmeliet Kloon is klaar om te vergisten.

Tot de volgende keer!

Update 15:15 uur

De IPA is afgekoeld en is klaar om te vergisten. Over een paar weken tot een maand zullen we het resultaat te weten komen (hierover tegen die tijd meer!). De Karmeliet Kloon staat ondertussen ook lekker te pruttelen en de eerste hop is toegevoegd. Lekker weekendje zo om twee bieren tegelijkertijd te brouwen.

Update 14:45 uur

De IPA is klaar met koken en is momenteel aan het afkoelen tot 20-25 graden voor de vergisting. De Karmeliet Kloon is bijna aan de kook zodat de hop kan worden toegevoegd.

Update 13:45 uur

IPA is aan de kook. Hop is toegevoegd. Karmeliet Kloon bijna klaar met overhevelen en zal daarna ook aan de kook gebracht worden.

Filmpje koken hop

Update 12:45 uur

IPA aan de kook brengen, Karmeliet Kloon overhevelen en een keuze maken welke hop we gaan gebruiken.

Update 12:00 uur

Overhevelen van de IPA.

Update 11:45 uur

Het graan voor de Karmeliet Kloon is geschroot (ongeveer 12,5 kilo) en zit ondertussen in de pan voor de eerste stap van het maischen. De IPA zit in zijn laatste stap en gaat daarna gefiltert worden en aan de kook gebracht worden.

Update 10:45 uur

Het graan voor de IPA is geschroot en zit ondertussen in de pan voor de eerste stap van het maischen. Nu de Karmeliet kloon voorbereiden.

Filmpje 1

Filmpje 2

Filmpje 3

——————-

 

Yes, het is weer zover. 21 mei gaan we weer brouwen. Deze keer staan er echter 2 bieren gepland om gebrouwen te worden. We gaan namelijk een Karmeliet kloon en een session IPA. Gedurende de brouwdag zullen we weer een verslag maken.

 

Het graan is vandaag ook nog mooi op tijd binnen gekomen :-). Zo hebben we weer een lekkere voorraad voor zondag en de brouwmomenten erna.

15 april hebben we een Weizen gebrouwen. Na bijna drie weken gisten en een week op temperatuur in de fles is hieronder het resultaat te zien… een mooi fris biertje met een lekker balans van zoet/zuur. De hoeveelheid koolzuur geeft een lekkere prikkeling op de tong. Laat de zomer nu maar komen!

Update:

We hebben weer ruim 4 kratten gevuld met de weizen. Eind SG is uitgekomen op 1010 en de smaak is perfect. De smaak is een combinatie van zoete sinaasappel, een licht zuurtje en een lekkere prikkel op de tong. Een echt zomers biertje. Wat dat betreft….laat de zomer maar komen 😉

 

 

 

 

Morgen 5 mei is het weer tijd om te bottelen. We gaan dan het weizen bier van 15 april bottelen. Vat staat in ieder geval alvast klaar :-).

15 april is het weer zover. Dan wordt er een weizen gebrouwen. Als gist voor de weizen wordt WLP351 Bavarian Weizen Ale van Whitelabs gebruikt. Deze gist hebben we eind 2016 gewonnen tijdens de verloting op het forum van www.hobbybrouwen.nl.

De bedoeling is om een batch van 40 liter te brouwen. Hebben we gelijk een mooie voorraad voor de zomer!

 

Update:

15-04, 17:30 Het is al weer het eind van de brouwdag. Het bier is gekoeld en zit in het gistvat. De komende weken even geduld hebben. Als alles goed gaat zal het bier over 2 a 3 weken op fles kunnen.

 

 

15-04, 16:15 Bier wordt aan de kook gebracht. Gelijk even tijd voor de journalist van de PZC en een paar foto momentjes voor in de krant van a.s. dinsdag 🙂

 

15-04, 14:00 Op dit moment bezig met het filteren van de wort. Zodra dit klaar is kan het terug de pan in om te koken.

 

 

15-04, 13:15 De maischfilter is ook weer in elkaar gezet. We zijn nu bezig met de laatste maisch stap. Hierna filteren en de wort naar de kook gaan brengen waarna het lekker een 90 minuten gaat koken. Verwachting is dat rond 2 uur, half 3, de wort aan zijn 90 minuten koken begint 🙂

 

15-04, 12:20 Het watertemperatuur is goed voor de eerste maisch stap met een rusttijd van 40 minuten bij 63 graden.

15-04,11:00 Koffiepauze is voorbij. Het brouwwater wordt alvast op temperatuur gebracht. In de tussentijd zijn we bezig met het schroten van de tarwe en gerst.

 

15-04, 10:00 We zijn er klaar voor. Alles is schoongemaakt en staat klaar om gebruikt te worden. Eerst even koffiepauze 😉 en dan aan de slag..

 

14-04, 16:57 De gist ligt op een rustig plekje om op temperatuur te komen voor morgen. Ideale temperatuur van de gist is 21 graden. Gaat morgen helemaal goed komen 🙂

We doen dit jaar mee met het ONK 2017. We hebben ons opgegeven met een Russian Imperial Stout.

Het ONK wordt dit jaar georganiseerd door de Deltabrouwers op 10 juni 2017.

http://www.onk2017.nl/