17 september brouwdag

He he, het is weer zo ver. 17 september wordt er weer gebrouwen. De bedoeling is om 2 brouwsels te maken. Een Weizen en een Quadrupel. Van de brouwdag zal weer een verslag bijgehouden worden zodat iedereen kan zien/lezen hoe het is gegaan.

Tot zondag 17 september!

 

Update: 09:30 17 september.

Na lekker ontbijt te hebben gehad met het gezin is alles weer tevoorschijn gehaald voor de eerste brouwdag na de zomervakantie :-). Als eerste moest alles weer schoongemaakt worden.

De 2 pannen die je zit heb ik vorige week zaterdag overgenomen van een mede brouwer uit Amsterdam. Beide pannen zijn voorzien van een filter en kranen om af te tappen. Dit zal het proces van het brouwen vergemakkelijken.

 

Update 2, 10:30

Alles is schoongemaakt en de eerste pan staat op het vuur. De Quadrupel wil ik met een 1-staps maisch van 68 graden maken. Zodra het water op temperatuur is zal de mout toegevoegd worden en wordt een uur de temperatuur in de gaten houden….

Update 3, 11:15

Het mout is geschroten en is klaar om in de pan gedaan. Het watertemperatuur is op het moment van storten 68 graden. Totaalgewicht van de stort ruim 14kg….dus een heel dik beslag.

Update 4, 13:00

Het Maischschema van de Quadrupel is klaar. Vanwege het dikke beslag heeft het iets langer geduurd dan verwacht. Het filteren gaat gelukkig vrij vlot. Binnen 20 minuten is alles gefilterd en in pan nummer 2 om aan de kook gebracht te worden. Kookschema zal 60 minuten zijn met Saaz hop 60 minuten en Herbsbrucker hop de laatste 15 minuten.

 

Update 5, 14:00

Alles staat klaar voor de weizen. Nu alleen nog wachten wanneer het water op de ideale temperatuur is.

Quadrupel is bijna aan de kook. 1ste Hopgift zit al in de pan.

Update 6, 15:30

Het blijkt maar weer. Bier brouwen is voornamelijk wachten……Quadrupel is aan zijn laatste 20 minuten bezig, qua koken, en de weizen is in de laatste 20 minuten van zijn maisch-schema. De wachttijd wordt ideaal gebruikt voor het kijken op de diverse webshops voor brouwen 😉 en het hobbybrouwenforum. Je moet toch wat he….

 

Update 7, 16:00

Quadrupel is aan het afkoelen en de weizen wordt gefilterd om daarna in de volgende pan weer aan de kook gebracht te worden. Het eind van een dag brouwen komt in zicht..

Update 8, 17:30

Er  moet ook gegeten worden. En omdat het zondag is…is het lekker pannenkoekendag.

Update 9, 18:15

He he, eindelijk. De weizen is klaar met koken en kan worden gekoeld. Omdat het volume minder is dan in eerste instantie gepland, duurt het koelen maar 15 minuten. Eenmaal klaar wordt dit bier naast het gistvat van de quadrupel gezet. Komende 2 weken kunnen beide rustig gisten.

Update 10, 19:00

Schoonmaken van alle pannen, slangen, filters en andere dingen is klaar. Mijn voeten doen zeer, maar het was weer een leuke dag brouwen. De komende 2 weken is het afwachten wat het resultaat gaat zijn. De begin waarden zijn in ieder geval weer ok. Voor de Quadrupel werd er gemikt op een SG van 1101. Deze is uitgekomen op 1146…..dus kan een hele zware worden. Weizen werd gemikt op een SG van 1055. Deze is uiteindelijk uitgekomen op een begin SG van 1046….dus op zich niet verkeerd. Over 2 weken laat ik wel weten wat de eind SG gaat zijn van beide!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *